Kreativ storytelling, vad är det? Varför det är viktigt för ditt varumärke? Jag åkte och hälsade på min bror Peter i Stockholm efter en lunch i Södertälje. Han jobbar med texter som Copywriter på en reklambyrå med rätt många anställda. Dom får olika uppdrag här och därifrån som de ska pussla ihop tillsammans på ett kreativt sätt. Det kan handla om en kund som hör av sig om en ny produkt de vill lansera, ett helt nytt märke/företag eller bara en kampanj för stunden. Det var häftigt att se hur som dom jobbar. Just den dagen jag var med honom på jobbet åkte vi in till city på ett möte med en partner till dom som sysslade med företagsprofilering. Se skulle ha uppföljning med flera kunder de hade gemensamt.

Profilkläder Stockholm

När vi väl kom dit bjöds det på en lättare lunch och en skön föreläsning av om storytelling innan vi delades in i grupper och fick forma olika kampanjer som vi presenterade i slutet av dagen. Det var faktiskt jätte roligt att få vara med, även fast jag bara är revisor och hängde med Peter så var alla välkomnande och lyssnade gärna öppet på mig med. Jag tänkte kort lista några punkter jag fick med mig från föreläsningen.

Vem berättar du för?

Fundera på vilka som ska lyssna på ditt meddelande, deras generation, livsstil, aktiviteter, hur når du dem? Vilka kanaler hänger dom på? Hur pratar dom och hur tar dom till sig av information? Vi anpassar vårt språk utifrån de människor som är runt oss, som vi talar till. Det är enkelt att glömma bort det när vi inte fysiskt ser varandra och då blir språket också stelt, svårt och långt borta. Tänk att du ska berätta något för en vän eller någon du just lärt känna som sitter brevid dig i köket med en kopp kaffe…

Vad vill du säga?

Fokusera på slutmålet först. Vad vill du ska hända när berättelsen är berättad? Vad ska personen känna eller göra? Ska de köpa din produkt, skriva upp sig på mejllistan eller dela din bild? När man skriver om ett företag brukar man vilja få företaget att se ut som en hjälte, skryt om vad de gjort och åstadkommit, absolut… Men försök avstå frestelsen att använda endast detta som din story. Kom tillbaka till målet istället, hjälp personen att förstå hur dens insats bidrar till det hela, så hjälten i själva verket blir personen du talar till istället för du själv. När du har benat ut syftet är det enklare att sätta igång med berättelsen…

Hur vill du säga det?

En bra historia har alltid en början, ett mitten och ett slut. Dela in din story i sektioner, återbesök hela tiden ditt mål, repetera ditt meddelande, låt lyssnaden få känna sig indragen och inspirerad. Med det sagt, säg det med så få ord som möjligt. Varje nytt stycke ska ha en funktion, varje ord och rad ska betyda något. Ingen vill slösa tid på att bara läsa eller höra massa ord i följ som inte betyder så mycket eller som man redan har hört.

Visa vägen…

Nu när intresset är fångat och personen vill vara aktiv och stödja syftet, hur ska de göra? Visa vägen tydligt. Om de ska skriva upp sig på en lista bör den komma upp direkt efter storyn på din sida. Om de ska lägga en beställning så bör det finnas en direktknapp till shoppen eller köp nu…

Tacka!

Där uppehör kontakten ofta hos många företag. Men klienten är ju en hjälte nu, den har följt din resa mot ditt mål och här kan man plocka många guldpoäng genom att vara uppmärksam, tacka, kanske lämna en liten extra pryl, rabbatt eller något annat. Då är cirkeln sluten, personen är sedd, vet vart den kan vända sig, känner sig nära… Och det är nära vi vill komma medstorytelling.

 

 

Avslutningsvis vill jag tipsa om en fantastisk serie på Netflix om just design… Kolla in Abstract. Så många härliga ideer och tankar. Berätta gärna om vad du tycker i kommentarerna eller om du har egna tips eller idéer!